A
B
C
F
G
I
N
Q
R
U
V
W
X
Y
Pumpa

Fyzikální jevy:

Páka (dvojzvratná)
Tíha a tíhová síla
Tlak plynu vyvolaný tíhovou silou

Popis:

Pumpa slouží k čerpání vody ze studní.

Když se táhlo (viz obr. 35) zvedne nahoru, píst se zpětným ventilem (1) se stlačí dolů. Při pohybu pístu dolů se zavře dolní zpětná klapka (2) a otevře horní (1), tím z pístu unikne vzduch. Při stlačení táhla dolů se uzavře horní zpětná klapka (1) a otevře se spodní (2). Vytahování pístu vytvoří ve válci podtlak, a tím se začne nasávat voda ze studny. Tento cyklus se opakuje neustále dokola, dokud se postupně nevytlačí všechen vzduch a nezačne vytékat voda.

Táhlo má podobu dvojzvratné páky, která obsluze usnadňuje pumpování. Část táhla, na kterou působí silou obsluha pumpy, je totiž mnohem delší než část, která je uvnitře mechanismu pumpy.

U studen hlubších než deset metrů je důležité počítat s atmosférickým tlakem a umístit válec nejvýše přibližně 10 metrů nad vodní hladinu. V opačném případě by v něm vznikalo vakuum a pumpování by nebylo možné. Při určování umístění válce je nutno uvažovat i o netěstnostech zpětných klapek a tedy i o vracení se vody zpět do studny, protože větší výška vodního sloupce znamená větší tlak vody a tedy i větší tlakovou silou působící na klapky. A to se promítne do větších ztrát celého zařízení.

Pumpa tak jak ji snad každý zná.
Nákres pumpy.