A
B
C
F
G
I
N
Q
R
U
V
W
X
Y
Sendvičové dno hrnce

Fyzikální jevy:

Změna vnitřní energie tepelnou výměnou

Popis:

Termoakumulační sendvičové dno hrnců a pánví slouží pro vaření s nižšími nároky na energii. Teplota uvnitř nádoby navíc nekolísá, což je lepší pro pohodlné vaření.

Oproti dřívějšku, kdy hrnce byly vylisovány z materiálu, který měl všude stejnou tloušťku, se dnes dno dělá nejčastěji ze tří vrstev: ocel-hliník-ocel. Díky zesílení dna a dobrým tepelným vlastnostem hliníku (dobře vede teplo) je teplo lépe rozváděno po celém dně. Navíc tloušťka dna zajišťuje akumulaci tepla, a proto teplota nijak výrazně nekolísá.

Díky konstrukci dna je teplo lépe rozváděno. Dno zároveň teplo i uchovává a teplota v hrnci tak příliš nekolísá.